Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /customers/b/5/d/dominiquedehaene.be/httpd.www/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2553 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /customers/b/5/d/dominiquedehaene.be/httpd.www/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 753 Archeologie van de toekomst | Dominique Dehaene

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 571 van /customers/b/5/d/dominiquedehaene.be/httpd.www/includes/menu.inc).

Archeologie van de toekomst

do, 10/03/2016 - 06:32

Gisterenavond vond in het Perron een infosessie plaats over archeologie, een organisatie van CO7. Vanaf 1 juni is iedereen die 'de grond omwoelt' verplicht om een archeologisch onderzoek te voeren. In eerste instantie moet een archeoloog een vooronderzoek voeren: hij gaat via verschillende bronnen na of er op die bepaalde plaats gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in het verleden waarvan sporen zouden kunnen blijven zitten in de grond. Als de mogelijkheid daartoe reëel is, wordt er overgegaan tot een sleuvenonderzoek: er worden sleuven getrokken om sporen terug te vinden. Levert dat onderzoek resultaten op, dan kan een grondig archeologisch onderzoek volgen, dat enkele dagen in beslag kan nemen.

Het hele onderzoek gebeurt op kosten van de bouwheer. Voor grotere onderzoeken voorziet de Vlaamse overheid wel subsidies en er zou een fonds opgericht worden waarop ook een beroep kan gedaan worden voor kleinere rpojecten. Ook de vertragingen in de bouwwerken zien bouwheren natuurlijk liever niet omwille van archeologisch onderzoek (of andere redenen). Toch is het ook belangrijk om het kind niet met het badwater weg te gooien, of in dit geval de geschiedenis met de bouwwerken.

Meer info via www.onroerenderfgoed.be